Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

Οι πρώτες φανέλες του ΠΑΟΚ…

Οι πρώτες φανέλες του ΠΑΟΚ

Ο μεγάλος καημός των Κωνσταντινουπολιτών της Θεσσαλονίκης ήταν να ιδρύσουν μία ποδοσφαιρική ομάδα που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τις μεγάλες ομάδες της πόλης, τον Άρη και τον Ηρακλή. Η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών που ιδρύθηκε στην πόλη μας αμέσως μετά την μικρασιατική καταστροφή είχε σαν κανόνα την συμμετοχή στις τάξεις της, αθλητών που κατάγονταν αποκλειστικά από την Κωνσταντινούπολη. Οι κανόνες βέβαια έχουν εξαιρέσεις, αλλά στην προκείμενη περίπτωση ο κανόνας έγινε η εξαίρεση, καθώς το καλοκαίρι του 1925 η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης «προσήρτησε» στις τάξεις της πέντε ποδοσφαιριστές του Άρη (Βεντουρέλης, Μαλτέζος, Αρμάς, Σκέμπερης, Πάγκαλος) και επτά του Ηρακλή. Ήταν ο μοναδικός τρόπος για να βγει στην αφάνεια και να μπορέσει να σταθεί με αξιοπρέπεια απέναντι στον Άρη. Ο Βεντουρέλης μάλιστα διετέλεσε αρχηγός της ΑΕΚ, τον μετέπειτα ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης. Ένας δεύτερος καημός των Κωνσταντινουπολιτών ήταν να πάρουν τα χρώματα του Άρη! Θεωρούσαν το κιτρινόμαυρο σαν το χρώμα της πατρίδας τους και καθώς ήδη η ΑΕΚ Αθηνών είχε πάρει το χρώμα αυτό, έπρεπε και αυτοί να το βάλουν στις φανέλες τους! Υπήρχε βέβαια ένα πρόβλημα: το χρώμα αυτό το δόξαζε για πάνω από δέκα χρόνια ο ένδοξος Άρης, η ομάδα που είχε ήδη γίνει κίνημα, ξεπερνώντας σε αίγλη και δόξα ακόμη και τον γηραιό Ηρακλή.

Σκέμπερης, Αρμάς και Κώστας Βικελίδης, τον Μάη του 1925, με την στολή του Άρη. Οι πρώτοι δύο έφυγαν και δημιούργησαν το θέμα. ο τρίτος παρέμεινε και δόξασε την ομάδα.

Το καλοκαίρι του 1925 ήταν μία ένδοξη περίοδος για τους Κωνσταντινουπολίτες της πόλης μας. Είχαν κατορθώσει και είχαν πάρει σημαντική ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό, κυρίως από τα αζήτητα του Άρη και Ηρακλή. Ωστόσο η ομάδα τους έλαβε ενίσχυση και σε ποδοσφαιρικό υλικό! Οι εποχές ήταν δύσκολες και τα οικονομικά των ομάδων πενιχρά. Όταν οι Αρμάς και Σκέμπερης πήγαν στην Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, «πήραν» μαζί τους και πληθώρα αθλητικού υλικού (φανέλες, σορτσάκια και παπούτσια)! Άλλωστε ήταν σίγουροι πως η νέα τους ομάδα θα είχε τα ίδια χρώματα, έτσι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον ρουχισμό της παλιάς τους ομάδας, χωρίς να χρεώσουν την νέα τους ομάδα, φέρνοντας μάλιστα ρουχισμό και για αρκετούς υπόλοιπους! Το θέμα πήρε διαστάσεις στον τύπο της εποχής και ανταλλάχθηκαν αρκετές επιστολές, ανάμεσα στον αρχηγό του Άρη, Νακόπουλο, και διάφορους δημοσιογράφους που αρχικά είχαν πιστέψει πως η ιστορία αυτή ήταν προβοκάτσια. Τελικά η μήνυση που έγινε κατά των παικτών της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών για κλοπή αθλητικού ρουχισμού, έδωσε σε όλους να καταλάβουν πως η ιστορία όσο απίστευτη κι αν ακούγονταν ήταν αληθινή! Ο αρχηγός των Κωνσταντινουπολιτών, πρώην παίκτης του Άρη, Βεντουρέλλης, στην αρχή υπεραμύνθηκε των συμπαικτών του. Μετά την κατάθεση της μήνυσης όμως, άρχισε να μιλάει για ηρεμία και πολιτισμένη λύση της υπόθεσης.

Η μονομαχία ήταν ένα είδος διευθέτησης των διαφορών των ευγενών στα παλιά χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο λύθηκαν και οι διαφορές των δύο σωματείων: στις 9 Αυγούστου 1925 δόθηκε ο αγώνας που θα αποφάσιζε για τα πάντα. Ο Άρης επέφερε το πρώτο από τα πάμπολα χαστούκια που έμελε να δώσει, στον νέο του αντίπαλο! Το τελικό 5-2 υπέρ του Άρη έδωσε αδιαφιλονίκητα την λύση στο θέμα του χρώματος. Οι αντίπαλοι μας, σαν κακομαθημένα παιδάκια, γκρίνιαξαν για κακή διαιτησία, για κακή αντιμετώπιση τους από τους αντιπάλους και γενικά για όλα αυτά που προβάλει νευρικά κάποιος που δεν ξέρει να χάνει. Ο αρχηγός τους μάλιστα, ο γνωστός Βεντουρέλλης, αποχώρησε λίγα λεπτά πριν την λήξη προς ένδειξη διαμαρτυρίας.

Όσο για τις φανέλες; Δεν γνωρίζουμε πως λύθηκε το θέμα. Οι εφημερίδες της εποχής αποσιωπούν την κατάληξη της τραγελαφικής αυτής ιστορίας. Πιθανόν να επεστράφησαν στον Άρη, υπό την απειλή νομικών κυρώσεων προς τους πρώην παίκτες μας. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ όμως οφείλουν να γνωρίζουν αυτή την ιστορία, για την ιστορική της σημασία: Ίσως κάποτε η ιστορική έρευνα αποδείξει πως οι πρώτες φανέλες του ΠΑΟΚ ήταν κιτρινόμαυρες και είχαν κλαπεί από τον Άρη!

YELLOW POSTER

http://aris.re/οι-πρώτες-φανέλες-του-παοκ/

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΦΩΤΟ,ΒΙΝΤΕΟ,ΑΡΘΡΑ

  • Γράψτε τον το όνομα της αντιπάλου ομάδος!
  • Drop files here or
    Accepted file types: jpg, png, gif, pdf, avi, wmv, mpeg, doc, docx.
    Στείλτε μας φωτογραφίες-βίντεο σχετικές με την κερκίδα του ΑΡΗ!